Kunstnere 2019

Festivalkomponist 2019:

HENNING SOMMERRO


Henning Sommerro: Komponist, organist/pianist, sanger og professor ved NTNU.
Komponist/musiker som har skrevet viser, (Vårsøg, Blå salme) kammermusikk, kor- og orkestermusikk, 3 opera, film- og teatermusikk.
Han er også en viktig bidragsyter og brobygger innen improvisasjonsmusikk, samt formidler og arrangør av folkemusikk. Henning Sommerro har mottatt komposisjonsbestillinger fra mange land og har turnert i Europa og USA, medvirket på utallige CD’er og mottatt mange priser.

Du kan høre Henning i mange konstellasjoner under årets festival, både som komponist under åpningskonserten og med Ensemble Ernst og musiker i Edvard Hoem 70/50, kunstutstillingsåpninga.

Lyden av ladyen:

Bjørnar Myhr har vært pianist og orkesterleder for mer enn 70 av de drøyt 220 forestillingene som er spilt av «Lady Arbuthnott – frua på Elverhøy». Nå er deler av musikken bearbeidet og spilt inn for solo piano. Det er nettopp denne musikken Bjørnar kommer til Kristiansund med under Kristiansund Kirke Kunst Kulturfestival. 

Originalmusikken skrevet av Lars Ramsøy-Halle har nå blitt arrangert for piano og Bjørnar skildrer Frua på Elverhøys glede og sorg gjennom glimrende tangentspill. 

Sammen med produsent Tommy Fossum, blir dette en fin forestilling å få med seg. 

Forestillingen skal gå rundt på institusjonene, men blir også tilgjengelig for eldre i Festiviteten torsdag 12. september kl. 18.00 

Dørene åpnes kl. 18.00 og det blir anledning til å kjøpe seg kaffe og kaker. 

Konserten starter kl. 19.00 i storsalen Festiviteten 

Åpningskonsert:

Tradisjonen tro har Kristiansund Kirke Kunst Kulturfestival åpningskonserter i storformat. I år er det bestillingsverket «Festivalovertyre» av Henning Sommerro og Rossinis «Stabat mater», under ledelse av dirigent Peder A. Rensvik, som skal trollbinde publikum.

Bestillingsverket er en musikalsk beskrivelse av festivalen, man kan tydelig høre personlighetene til tidligere festivalsjefer og andre små musikalske hint i verket. Dette bestillingsverket må høres!

 «Stabat mater dolorosa» er latin for «stod der moren, fylt av smerte». Teksten er en katolsk hymne fra 1200-tallet som skildrer Marias lidelser under korsfestelsen av hennes sønn, Jesus Kristus.  Rossinis versjon av «Stabat mater» skapte både jubel og skepsis. Noen av ariene er svært dramatiske og teatralske, mens i kordelene viser Rossini nære bånd til wienerklassiske tradisjonen– var dette kirkemusikk eller opera? Kom, hør og bedøm selv! 

Solister:  
Berit Norbakken Solset, sopran
Marianne B. Kielland, alt
Håkon Kornstad, tenor
Natanael Uifalean, bass

Festivalorkester
Festivalkor
Konsertmester Alex Robson
Dirigent Peder A. Rensvik

Dette er en stor produksjon med mange involverte, vi kan blant annet nevne at årets festivalkor er et sammensatt kor med medlemmer fra musikklinja v/Atlanten, Operakoret og Kristiansund Kammerkor med venner.
Instruktører: Peder A. Rensvik, Tsvetana Kirilov, Signe Kjøl og Elin Persson.
Repetitører: Hedda Hansen Berg og Margaret Rensvik.

Festivalorkesteret består av Festivalkvartetten, musikere fra Operaen i Kristiansund og frilansmusikere fra Oslo, Trondheim, Kristiansund og Molde.

Kunstutstilling i Kristiansund kunstforening

Jon Arne Mogstad «El Greco Revisited»

I 1986/87 fikk Mogstad et stipend og atelier på PS 1 i New York.  Det året tilbrakte han mye tid i et ganske lite privat museum, The Frick Collection, og der gjenoppdaget det klassiske europeiske maleriet, og spesielt Vermeer og El Greco.

Høsten 2004, begynte Mogstad som professor ved Kunsthøgskolen i Bergen. Han fikk utviklingsmidler for å ta en studietur for å studere eldre europeisk kunst og reiste til London, Roma, Venezia, Padova og Madrid. Det ble en intensiv reise hvor han trålet kirker og museer. Våren 2005 begynte Jon Arne på 12 malerier i formatet 220 cm x 196 cm. Flere er basert på El Grecos arbeider, og tre av dem er basert på Renselsen av Tempelet. Det er hans figurasjon som interesserer mest. Figurene er nærmest klippet ut på en tegneserieaktig måte, noe som blir understreket av den dramatiske bruken av høylys og dype skygger. Utstillingen i Kristiansund kunstforening vil vise flere av disse maleriene og også noen nyere abstrakte malerier som har blitt påvirket av El Greco-prosjektet.


Hoem 70/50

I 2019 fyller Edvard Hoem sytti år, og markerer samtidig at det er femti år siden han debuterte som forfatter, tjue år gammel. Klangturnéen «Edvard Hoem 70/50» kommer til Kristiansund Kirke Kunst Kulturfestivalen for å fremføre tekster, sanger og salmer fra hele Edvards store produksjon gjennom femti år. Med seg på konserten har Edvard komponist, sanger, arrangør og mangeårig makker Henning Sommerro, jazzpianist Dag-Filip Roaldsnes og sanger Hilde Brunsvik. 

Susanne Lundeng med festivalkvartetten

Foto: Guri Dahl

Felespilleren og sangeren Susanne Lundeng har jevnlig jobbet med strykekvartetter. I 2014 ga hun ut albumet «Et steg ut» med Engegårdkvartetten til strålende omtaler.
Her tar Susanne steget ut fra å la andre arrangere musikken hennes, til selv å skrive hver tone i et komplett hele der hennes eget instrument er kjerne og utgangspunkt.
Susanne komponerer med forankring i feleslåttene og folketonene fra Nordland og publikum under KKKK-festivalen vil få høre litt tradisjonsmusikk, men mest av hennes egne melodier som hun enten har skrevet direkte til festivalkvartetten eller bearbeidelser av andre verk hun har gjort for klassiske besetninger 

Festivalkvartetten består av:

Alexander Robson, fiolin
Bård Monsen, fiolin
Anders Rensvik, Bratsj
Ole Eirik Ree, Cello

Stilt trør kvinner i sørgedans

Foto: Margitmyhr.com

En forestilling om tre kvinner fra tre ulike hundreår og fortellingene om deres liv og skjebne.
I 1349 stengte en far sin eneste datter inne i stabbursloftet på gården. Slik skulle hun overleve svartedauden. I 1733 ble Liv Engebretsdotter henrettet som den nest siste i Hallingdal, dømt for å ha tatt livet av sitt nyfødte barn. I 1862 emigrerte Gro Gudmundsrud 20 år gammel til Amerika for å kunne leve med mannen hun elsket.
Dette er historier om kvinner som sto alene med en maktesløshet det kan være vanskelig å sette seg inn i. På hver sin måte ble de tvunget til å bryte opp fra alt det vante og kjære og stå ensomme i verden. Hvordan tenkte de og hva drømte de om?
Margit Myhr er folkemusiker, sanger og danser på heltid. Hun trakterer ulike strengeinstrument og er blant annet aktuell med vokalgruppa Kvedarkvintetten.

Margit Myhr; sang og fortelling 
Leif Stinnerbom; regi 
Eldgrim Springgard; manus

Svein Tindberg og festivalkvartetten

Svein Tindberg har med seg festivalkvartetten for en intim opplevelse i tradisjonsrike Lossiusgården.

Svein Tindberg er ansatt på Det Norske Teatret, men har jobbet på scener over hele landet. Blant rollene han har gjort kan vi nevne Romeo, Hamlet, Gregers Werle, Figaro og Cyrano de Bergerac. Mange kjenner han fra publikumssuksessene Evangeliet etter Markus og Apostlenes Gjerninger. Svein  har med mellommenneskelig innsikt tolket store og varierte roller i klassisk og moderne dramatikk. Som forteller og som formidler av Bibelens tekster har han gjennomført et krevende og nyskapende arbeid.

Festivalkvartetten består av Alex Robson, fiolin, Bård Monsen, fiolin, Anders Rensvik, bratsj og Ole Eirik Ree, cello. Kvartetten har lang erfaring  med konsertering både som kvartett og i andre formater, de har vært en viktig del av Kristiansund Kirke Kunst Kulturfestival siden starten.
Svein Tindberg vil fremføre utdrag fra Markusevangeliet, sin egen «bibelfortellinger for barn» og Edvard Hoems oversettelse av Ibsens Brand.
Festivalkvartetten spiller Prokofjev kvartett nr 2 opus 92 og Stravinskij Trois Piéces. 

Operaens Sinfonietta

Operaens eget orkester spiller musikk av kvinnelige komponister på denne konserten. Det blir en herlig blanding med mye flott musikk og mye av det vi får høre er musikk av norske komponister som lever nå;  Marthe Belsvik Stavrum, Maja Ratkje, Eva Holm Foosnæs, Kari Sundet (fra Kristiansund) og Kristine Tjøgersen. Noen utenlandske komponister er det  også plass til og innimellom musikken får vi høre tekster av norske lyrikere.

DIRIGENT: Torodd Wigum
TEKSTLESING: Kjersti Botn Sandal
Operaens Sinfonietta
I samarbeid med Teateret Vårt.

Kjøp billetter via Operaen i Kristiansund HER

THE WHOLE SHEBANG

Pop-up utstillingen ”The Whole Shebang” er en gruppeutstilling med kunstverk fra 7 unge kunstnere, som bor og arbeider i Sverige, Tyskland og Norge.

Sammenhengen mellom kunstnerne er tre ulike utdanningsinstitusjoner, én person som som setter sammen utstillingen og selvfølgelig kunst.

Shebang betyr alt som som er involvert i det som er under vurdering. Slik som Hashtag. Det er en ting eller en gruppe. Helheten av noe, inkludert alt som er knyttet til det. I dette spesielle tilfellet er frasen summen av tilstelninger, mennesker og objekter.

#kunst #utdanning #Kristiansund #transit

Utstillingen viser malerier, trykk og skulpturer av: Thea Meinert, Trond Nesheim, Mira Rzany, Niklas Delin. Per Ellef Eltvedt, Yasin Wörheide og Fabia Bürger. Sistnevnte har satt sammen utstillingen.

Edith – familieforestilling

Har du hørt om den gamle konen som heter Edith? Hun er en meget fin, stolt og respektabel frue fra Oslos vestkant. Men hvordan er hun til å danse, og er det egentlig noe stas å danse med henne? Jon elsker å danse, spille munnharpe og leike med alle som han møter på sin vei. En dag finner hanEdith, litt bortgjemt og glemt, og han prøver om det er mulig å danse med henne. Johanne hjelper Jon så godt hun kan, for hun er nemlig en mester i å lokke frem danselysten med felene sine. I dag tror jeg dere kommer til å bli helt overveldet av alle krumspringene Johanne og Jon gjør. Jon har i to år vært skuespiller og danser på Västanå Teater i Sverige,og i tillegg til å være den første som gikk ut med dans som hovedinstrument på landslinja i folkemusikk på Vinstra. Jon er en hallingmester, men liker å leike seg med andre dansestiler også. Johanne er student på Ole Bull Akademiet, men har jobbet som teatermusiker i Bergen på den sagnomsuste forestillingen Kristin Lavransdatter.

Jon Bugge Mariussen, dans og munnharpe.
Johanne Løkensgard Mjøs, fele og hardingfele.

Schola Sanctae Sunnivae

Foto: Lasse Berre

Schola Sanctae Sunnivae er et vokalensemble med 14-18 kvinnelige sangere på høyt nivå. Helt siden starten i 1992 har Schola Sanctae Sunnivae sett det som sin hovedoppgave å restaurere, dokumentere og presentere gregoriansk sang fra tidlig middelalder. Ensemblet ble startet av dirigent Anne Kleivset som siden har vært dirigent og kunstnerisk leder. I 2009 ble ensemblet utnevnt til pilegrimskor tilknyttet Nidaros Pilegrimsgård. 

Festivalgudstjeneste

TBA

Ensemble Ernst og Henning Sommerro

Ensemble Ernst med Henning Sommerro er et spennende møte mellom samtidsmusikken og nordmørskomponister!  To av tre poster på programmet er skrevet av nordmørske komponister, og det er første gang dette spilles på Nordmøre!

Du får blant annet høre:
Salvatore Sciarrino, : Introdizione all`Oscuro

Henning Sommerro: To Teser – en helt fersk bratsjkonsert med solist Anders Rensvik

Jan Erik Mikalsen: Les Poems

Henning Sommerro vil være konferansier og lose deg i gjennom konserten med Ensemble Ernst.

Ensemble Ernst ble startet i 1996 med utgangspunkt i samtidsensemblet ved Norges Musikkhøgskole. Thomas Rimul har vært dirigent  fra starten av og de aller fleste musikerne har vært med siden det hele begynte. Ensemblet har spesialisert seg på musikk fra vår nære samtid, med særlig vekt på komponister som Beat Furrer, Salvatore Sciarrino, Jonathan Harvey og Iannis Xenakis, samt bestillingsverk av norske komponister. Bak musikernes engasjement for å spille musikken ligger et sterkt ønske om kommunikasjon til et bredere sammensatt publikum, noe som gjør at alt fra programsetting til presentasjon og framføring må bunne i en tydelig motivasjon.

Ensemble Ernst har mottatt svært entusiastisk mottagelse og kritikker for sin deltagelse ved mange Ultima-festivaler, og har dessuten gjennomført flere vellykkede turneer i Norge, Norden og Tyskland. Ensemblet vant Fegerstens musikkpris i 2004 og prisen for årets utøver av Norsk komponistforening i 2011. Sammen med Christian Blom og hans datamaskinstyrte Al- Khowarizmis mekaniske orkester, vant de Spellemannprisen 2017 i klassen samtid for Christian Blom – Bring me that Horizon.

Thomas Rimul er kunstnerisk leder for Ensemble Ernst, et av Nordens ledende samtidsensembler, sjefsdirigent for Arktisk Sinfonietta i Tromsø og etablert som en profilert fortolker av samtidsmusikk. Med disse, og andre orkestre og ensembler, har han urframført over hundre verker, og han ble i 2011 kåret til Årets utøver av Norsk komponistforening sammen med Ensemble Ernst.

Han har dirigert de fleste av de norske orkesterne og gjester jevnlig de profesjonelle korpsene og andre aktører i musikklivet, og har plateutgivelser med blant andre Ensemble Ernst, Bodø Sinfonietta og Kringkastingsorkesteret bak seg og mottok i 2018 Spellemannsprisen sammen med Ensemble Ernst. Han har undervist ved Norges Musikkhøgskole og avsluttet våren 2017 et toårig stipendiat ved Universitetet i Stavanger. Gjennom sitt engasjement i prosjektet «Transposisjon» har han flere ganger dirigert Vietnams nasjonale symfoniorkester og undervist vietnamesiske dirigenter.